Laminált padló fektetése
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Laminált padló fektetése

Előkészület

Akklimatizáljuk a parkettát. A bontatlan csomagokat lerakás előtt kb. 48 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben. A szoba hőmérsékletének minimum 18-22 şC-nak, a maximális páratartalomnak pedig 40-60 %-nak kell lennie. A kicsomagolást követően minden egyes panelt ellenőrizni kell! Az előválogatás nélkül fektetett padlófelület bármely, nem rejtett hibájáért nem vállalunk garanciát! Ha a kicsomagolás során kiderül, hogy a csomagban több sérült darab van, kompletten, csomaggal együtt kell azt visszahozni.

Parkettázási irány

A parkettázást általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Amennyiben az adott helyiség hosszában 10 m-t, szélességében 8 m-t meghaladja, úgy dilatációs hézagot kell beiktatni.

Padló úsztatás

A laminált padlót úsztatva kell lefektetni, ami azt jelenti, hogy nem ragasztjuk az aljzathoz, és nem érintkezhet a fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fűtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal stb., hanem 10-15 mm hézagot kell hagyni.

Szükséges eszközök

  • kézi vagy gépi fűrész • ékek a dilatációs hézag tartásához
  • ütőfa
  • behúzó vas
  • kalapács

Aljzat, alátétek

A laminált padlót többféle aljzatra - mint például beton, PVC, faparketta, kerámia - is le lehet fektetni. (A szőnyegpadló egészségügyi okok miatt nem ajánlott.) Gondoskodni kell arról, hogy a padlóalap tiszta, száraz (kevesebb, mint 2 %-os nedvességtartalom) és egyenletes (kevesebb, mint 2 mm/m2 szintkülönbség) legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt! (Ellenőrizze az aljzat nedvességét: Ragasszon néhány 50x50 cm-es fólianégyzetet széles ragasztószalaggal a beton különböző pontjaira. Várjunk kb. 72 órát, majd hajtsuk fel a fóliákat! Ha a fóliák szárazak maradtak, akkor már lehet parkettázni, ha páracseppek vannak a fólián, kérje szakember segítségét!) Bármilyen beton vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, a falra fel kell hajtani (kb. 4 cm). Erre tesszük rá a polifoamot (2 mm vastag), vagy alátétlemezt (5 mm vastag), amely hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ezeket egymás mellé illesztve fektessük le! Padlófűtés esetén speciális padlópapírt / iszappapírt (1 mm vastag), vagy speciális alátétet (1,6 mm vastag) helyezünk le.

Parketta lerakás

A laminált padló ragasztás nélkül rakható le. Az első panelt a 10-15 mm-es dilatációs hézag megtartásával kell letenni. A következő panelsoroknál ügyelni kell arra, hogy 20-30 cm-es eltolással (fontos a stabilitás miatt) illesszük a lamellákat egymáshoz. A levágott utolsó darabbal tudjuk kezdeni a következő sort. Mivel 4 oldali klikkes a laminált padló, így egyszerű mozdulattal tudjuk összepattintani. Kb. 30 fokos szöggel illesszük egymásba a paneleket, majd lehajtjuk. Ügyelni kell arra, hogy a dilatációt a helyiség minden oldalán betartsuk és kiékeljük. Általában 5% ráhagyással kell megvásárolni a laminált padlót, mivel az utolsó sort hosszanti irányban le kell vágni, valamint az esetlegesen felmerülő egyéb leeső részeket (az adott helyiség tagoltságától függően) bele kell kalkulálni. Miután az utolsó panelt is letettük, az ékeket el lehet távolítani.

Kiegészítő munkálatok

A szegélylécek rögzítése ragasztással, vagy clips (felfogató kapocs) segítségével történik. A kapcsokat kb. 40 cm távolságban a falra dübelezzük, majd a lécet egyszerűen rápattintjuk. A clips illesztésnek köszönhetően a lécet többször is probléma és sérülés nélkül a falra szerelhetjük és leszerelhetjük (pl. a fal tapétázása vagy festése alkalmával). A szegélyléceket a külső, belső sarkoknál 45 ° - ban gérbe vágjuk, vagy sarokelemekkel oldjuk meg. Szükség esetén kaphatóak jobb-, bal oldali szegélyléc végzárók, valamint két szegélyléc találkozásánál toldó elemek is. Küszöböknél, bejárati ajtóknál, teraszajtóknál stb. szükséges a dilatációs hézagot elfedni, amit U alakú profillal tehetünk meg, amely küszöb-, záró-, illetve indítóprofilként használható. Ragasztással vagy lefúrással lehet rögzíteni. A burkolatváltás két burkolat között azonos szint esetén T alakú profillal, vagy lencse alakú profillal történik. Ragasztással lehet rögzíteni. Amennyiben két burkolat között szintkülönbség van, meg kell mérni, hogy hány mm a különbség és annak alapján kell a profilt megvásárolni. Attól függően, hogy melyiket válasszuk ragasztással vagy lefúrással lehet rögzíteni. Padlófűtés esetén kerülni kell a lefúrható profilokat, mivel az aljzatban futó csövek sérülhetnek. A lépcsőket is lehet burkolni laminált padlóval. Az éleknél lépcső-élvédő profilt használunk. A fűtéscsöveknél használjon csőrózsát! Ha konyhába, előtérbe, nappaliba fektetjük a laminált padlót, szükséges az ún. Clicguard impregnáló anyagot használni, amit az illesztések közé kell tenni. Ez nem engedi, hogy két panel találkozásánál beszivárogjon a nedvesség (és ezáltal megduzzadjon a hordozóréteg). Védelmet nyújt a laminált padlónak, és amennyiben ezt az anyagot használja, biztos lehet abban, hogy nem fog nyikorogni a parketta. Parkettázás után a burkolat azonnal használatba vehető!

Padlófűtés esetén

Mindegyik laminált padlónk alkalmazható padlófűtés esetén. A laminált padló csak vizes rendszerű padlófűtéshez használható! Aljzat nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzőkönyv szerinti felfűtési vizsgálatot (5 fokonként) szükséges végezni. A laminált padló padlófűtés felett történő fektetése esetén először párazáró fóliát, majd speciális, padlófűtéshez kifejlesztett padlópapírt kell kiteríteni. A padlófűtést a munkálatok előtt ki kell kapcsolni, és a padlónak is normál szobahőmérsékletűnek kell lennie. A padlófűtés hűmérséklete nem lehet magasabb 28 °C-nál. Bemenő legmagasabb vízhőmérséklet: 50 °C. A laminált padló lefektetése után vissza lehet kapcsolni a padlófűtést. Az első héten ne legyen a hőmérséklet 16-20 °C-nál magasabb, a következő héten pedig már a fent leírtaknak megfelelően lehet fűteni. 

Laminált padló vásárlás
powered by: Horizont Informatika